Ziua de 2 februarie este cunoscută în popor sub diverse denumiri: Stretenia, Târcolitul viilor, Filipii de iarnă, Martinii de iarnă, Martinul cel Mare, Ziua Ursului etc.
Se spune că, la 2 Făurar, ursul iese din bârlog şi se plimbă împrejur, înviorându-se după perioada de amorțeală . Dacă este Soare şi îşi vede umbra, atunci intră din nou în bârlog să-și continue hibernarea încă şase săptămâni, căci chiar atât mai ţine iarna; iar dacă nu-şi vede umbra, atunci rămâne afară, deși vremea este urâtă, comportamentul său reprezintă un semn că iarna se întrerupe pentru a face loc primăverii.
În credința și înțelepciunea populară, Dumnezeu a potrivit evenimentele vieții astfel încât după rău vine binele, după urât urmează frumosul, iar suferința nedreptății se corectează prin justiția divină.
Tradiţia românească cu ursul care prevestește vremea seamănă cu cea a marmotei din SUA, fiind celebră marmota Phil din orașul american Punxsutawney, care a prezis în anul 2020 când se va încheia iarna.
Chiar dacă această poveste frumoasă ar avea un sâmbure de adevăr, rolul de meteorolog al lui „Moș Martin” ar trebui adaptat la noile condiții de încălzire globală a climei.
Să nu se uite că omul a contribuit din plin la poluarea mediului înconjurător și la afectarea echilibrelor ecologice biosferă, deci trebuie să-și schimbe modul de gândire și de acțiune, precum și relaționarea cu Terra, magnifica planetă care poartă omenirea în istorie.
Ocrotiți Terra!