Tehnica și tehnologia informației

            Te invit, stimate cititor, într-o peregrinare prin domeniul vast al tehnicii și tehnologiei informației, care marchează profund cultura și civilizația vremurilor pe care le trăim. Vom parcurge împreună  cărări fascinante care duc la cunoștințe despre calculatoare, procesoare, hardware, software, limbaje de programare, sisteme de operare etc.
            În  ultimul deceniu, sfera de interes s-a extins de la calculatoare și rețelele lor, la telefoane mobile celulare, telefoane inteligente (smartphones), televizoare cuplabile la Internet, automatizarea automobilelor, aplicații militare și multe altele.
            Tehnologia informației și comunicării a pătruns definitiv în viețile noastre, contribuind  la  colaborare și schimb de informații la scară planetară,  eficientizarea managementului din instituții și unități economice, reducerea personalului birocratic din administrație, optimizarea   învățământului și sistemului medical etc.
            Cuvântul informație a fost preluat din latină (informatio) prin intermediul limbii franceze, fiind caracterizat printr-o multitudine de semnificații (este polisemantic), fiecare sens fiind determinat de contextul în care este folosit.
            În DEX sunt menționate următoarele semnificații pentru informație:  • Comunicare, veste, știre care pune pe cineva la curent cu o situație.
• Lămurire asupra unei persoane sau asupra unui lucru; totalitatea materialului de informare și de documentare; izvoare, surse.
• Fiecare dintre elementele noi, în raport cu cunoștințele prealabile, cuprinse în semnificația unui simbol sau a unui grup de simboluri (text scris, mesaj vorbit, imagini plastice, indicație a unui instrument).• Informație genetică = totalitate a materialului genetic dintr-o celulă capabilă să creeze secvențe de aminoacizi care, la rândul lor, formează proteine active.
            În teoria informației, noțiunea de  informație este definită riguros pe baza incertitudinii înlăturate prin realizarea unui eveniment dintr-un set de evenimente posibile. Această definiție  a fost și în teoria statistică a comunicației, pentru a exprima incertitudinea înlăturată la apariția unui set de simboluri definind o stare, din mai multe posibile, în cadrul unei rețele de comunicație.
            Lucrarea “Tehnica și tehnologia informației” este utilă tuturor celor  interesați de înalta tehnologie la care a ajuns omenirea, fiind structurată astfel:
I.  Cunoaștere, comunicare și informație
II.  Retrospectivă în comunicarea umană
III.  Sinteze de fizica cristalelor
IV.  Dispozitive și circuite electronice
V.  Era tehnologiei informației
VI.  Opțiuni în tehnica de calcul 
VII. Tehnica digitală de calcul
VIII. Sisteme cuantice de calcul
IX.  Logica probabilistică
            Dacă ai acceptat provocarea cognitivă, stimate cititor, atunci să pornim la drum și să intrăm prin poarta primului capitol al studiului despre tehnica și tehnologia informației.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Cei interesați de conținutul integral al lucrării “Tehnica și tehnologia informației” pot accesa

https://www.academia.edu/112701382/Tehnica_si_tehnologia_informatiei

Name: Vasile Tudor Date, place of birth: 01.01.1954, Arges, Romania Parents: Petre, Ioana Spouse: Sidonia Children: Paul Lucian, Laurentiu Sebastian, Education(institute,degree,date): Bucharest Faculty of Physics(1976-1981), Bucharest Faculty of Electronics and Telecommunications(1983-1987) Career: professor of physics Scientific activity and applicable research: *studies, articles published in mass-media *scientific conveyances *patents and proposal of inventions *interdisciplinary paper „Alma Lux” Websites: http://www.telisavonline.ro https://independent.academia.edu/VasileTudor6 https://iteach.ro/pg/profile/vasile.tudor

Lasă un răspuns