În duminica dinaintea Postului Nașterii Domnului (duminica a XXV-a după Rusalii), în bisericile ortodoxe, preoții prezintă Pilda samariteanului milostiv – rostită de Mântuitorul Iisus Hristos atunci când un „învățător de lege” l-a întrebat: Cine este aproapele meu?.
Potrivit Evangheliei după Luca (10:29–37), un călător evreu este bătut, jefuit și lăsat aproape fără suflare pe drumul dintre Ierusalim si Ierihon.
Mai întâi un preot evreu, apoi un levit (conducător religios evreu) trec pe lângă el, evitându-l și fără a-i da vreo mână de ajutor, cu toate că erau de aceeași naționalitate cu cel în suferință. În cele din urmă, bietul om este luat în seamă de un bărbat de altă naționalitate, mai precis, de un samaritean. În ciuda vrășmășiei dintre evrei și samariteni, acesta îl ajută pe rănit, îi bandajează rănile și i le tratează cu untedelemn și vin. Apoi, îl duce la un han, unde a avut grijă de el peste noapte. A doua zi, l-a plătit pe hangiu ca să-l îngrijească pe bărbatul rănit și s-a oferit să achite orice cheltuială suplimentară.
După ce a prezentat pilda, Mântuitorul l-a întrebat pe interlocutor: Care dintre cei trei a fost aproapele celui căzut între tâlhari?. Iar acesta a răspuns: Cel care a făcut milă cu el. Şi Iisus i-a zis: Mergi şi fă şi tu asemenea.
Trăim vremuri tulburi, stimați cititori, în care credința, empatia și iubirea aproapelui sunt scuturi împotriva invaziei răului și căi sigure către mântuire. La intrarea în Postul Nașterii Domnului, este bine să reflectăm la mesajul Mântuitorului din Pilda samariteanului milostiv. Fiți buni samariteni în gânduri, dar mai ales în fapte! Amin.
Do you want Search?
Random Post
Search