În călătoria omului prin Existență, o țintă importantă este căutarea adevărului. Merită orice efort pentru a-l găsi, pentru că a trăi în manipulare și minciună înseamnă o viață irosită.
Poate că astfel a gândit filosoful francez René Descartes atunci când a considerat „îndoiala metodică” o modalitate generală de raportare la Existență, fiind celebră afirmația: Dubito, ergo cogito; cogito, ergo sum (Mă îndoiesc, deci cuget; cuget, deci exist).
Fără să nege rolul simțurilor în cunoaștere, Descartes a acordat prioritate rațiunii, care este dată tuturor oamenilor, însă nu toți o folosesc corect, în lipsa unei metode potrivite.
Referitor la crezul propriu, vă mărturisesc că:
• Vreau adevărul despre cine suntem, de unde venim și încotro ne îndreptăm.
• Vreau adevărul despre cum gândesc mai-marii lumii și efectele deciziilor acestora asupra muritorilor de rând, precum și proiectarea viitorului pentru generațiile de mâine.
• Vreau să aflu adevărul despre revoluția română, războiul din Ucraina, conflictul Israelului cu lumea arabă, atacul asupra Spitalului Național Baptist Al-Ahli din Gaza, motivul înscrierii în constituția Iranului a obiectivului distrugerii Israelului.
• Ne naștem sub semnul adevărului, iar a trăi în minciună înseamnă irosirea vieții.
• Vreau adevărul despre flori, cântec, dor, speranță, pace și iubire.
• Vreau să descifrez enigmele din istorie, politică, justiție, religie, știință și etică.
• Vreau bariere adevărate împotriva manipulării subtile și invaziei minciunii, altfel spus,vreau criterii riguroase pentru selectarea adevărului de minciună în aceste vremuri tulburi.
• Ieșirea din minciună înseamnă procesul dialectic de intrare în adevăr, care reprezintă o valoare spirituală perenă pentru om, cultură și civilizație.
Lucrarea „Vreau adevărul”este o încercare de cuantificare și reglementare a corectitudinii informațiilor din diverse domenii, conținutul său fiind structurat în patru capitole, și anume:
I. Om și societate
II. Adevăr, comunicare și informație
III. Logica probabilistică
IV. Ucraina ca o pradă
V. Patimile evreilor
VI. Islamul
VII. Invitație la reflecții
Îmi exprim speranța ca logica probabilistică să devină în perspectivă o modalitate eficientă de selectare, control și procesare a adevărului în cadrul sistemelor de comunicare, care să prevină manipularea și transmiterea minciunii în universul informațional.
Cei interesați de conținutul integral al lucrării „Vreau adevărul” pot accesa legătura web
Do you want Search?
Random Post
Search