Crăișorul munților

             În fiecare an, pe 10 septembrie, români din toață țara  vin la Țebea, în județul Hunedoara, pentru comemorarea trecerii în veșnicie a eroului național, Avram Iancu, supranumit ”Crăişorul munţilor“, cel mai iubit fiu al Ardealului.
            Pe lângă ceremonialul militar și religios, la Țebea se organizează  și adunarea anuală a moților din Apuseni, care țin să-și exprime spiritul patriotic la tradiționala serbare populară de pe Câmpia Moților.
          Avram Iancu s-a născut în anul 1824, într-o familie de țărani de condiție modestă din Munții Apuseni, în satul Vidra de Sus (în prezent îi poartă numele), județul Alba.
          A primit o educație aleasă, a devenit avocat și apărător al românilor din Ardeal, a fost unul din liderii Revoluţiei din 1848 – 1849, remarcându-se în lupta împotriva trupelor ungare, aflate sub conducerea lui Lajos Kossuth, pentru afirmarea națiunii române și a conștiinței naționale.
            A plecat la Ceruri de tânăr (10 septembrie 1872, la vârsta de 48 de ani), în vecinătatea satului Țebea, un loc legendar din Țara Zarandului, având semnificația istorică de Panteonul Moților.
            Pentru posteritate rămâne elocvent  testamentul lui Avram Iancu:
”Unicul dor al vieţii mele este să-mi văd naţiunea mea fericită, pentru care după puteri am şi lucrat pînă acum, [cu] durere, fără mult succes, dar tocma acum cu întristare văd că speranţele mele şi jertfa adusă se prefac în nimica. Nu ştiu cîte zile mai pot avea. Un fel de presimţire îmi pare că mi-ar spune că viitorul este nesigur. Voiesc dară şi hotărît să dispun ca după moartea mea toată averea mea mişcătoare şi nemişcătoare să treacă în folosul naţiunii şi întru ajutorul înfiinţării unei academii de Drepturi, tare crezînd că luptătorii cu arma legii vor putea scoate drepturile naţiunii noi. Câmpeni, 20 decembrie, Avram Iancu, avocat“.
            Mă rog lui Dumnezeu, ca România să aibă parte de lideri asemănători lui Avram Iancu, care să-i ducă la îndeplinire visul său în aceste vremuri tulburi, prin dăruire și trecerea de la vorbe la fapte eficiente, bazate pe analiza cauzelor, nu doar a efectelor.
            În ultimă instanță, menirea ființei umane este să se integreze pe deplin în societate, să-și cunoască rădăcinile și valorile culturale naționale, cu respectarea altor culturi și a valorilor universale,  să atingă fericirea în scurtul interval de timp cât îi este dat să trăiască pe Terra, dar și să lase urme benefice pentru generațiile viitoare.
            În acest  cadru motivațional, să ne lăsm purtați de mesajul patriotic al lui Adrian Păunescu, transmis prin versurile care au devenit  refrenul unui cântec celebru: ”Trăiască duhul lui Iancu,  trăiască moțul între moți/ Câmpia libertății spune că Avram Iancu suntem toți“ …

Name: Vasile Tudor Date, place of birth: 01.01.1954, Arges, Romania Parents: Petre, Ioana Spouse: Sidonia Children: Paul Lucian, Laurentiu Sebastian, Education(institute,degree,date): Bucharest Faculty of Physics(1976-1981), Bucharest Faculty of Electronics and Telecommunications(1983-1987) Career: professor of physics Scientific activity and applicable research: *studies, articles published in mass-media *scientific conveyances *patents and proposal of inventions *interdisciplinary paper „Alma Lux” Websites: http://www.telisavonline.ro https://independent.academia.edu/VasileTudor6 https://iteach.ro/pg/profile/vasile.tudor

Lasă un răspuns