Pentru a fi mai aproape de cer, ansamblul monahal pentru maici a fost ridicat pe culmea unui deal din comuna Aninoasa, de unde se zărește spre sud municipiul Târgoviște, care se află la aproximativ șase kilometri depărtare.
Din așa-numita „Vale a Voievozilor”, se ajunge la Mănăstirea Dealu pe un drum asfaltat, sinuos și în pantă, iar după ce se trece pe sub un portal cu clopotniță, apare în toată splendoarea Biserica Sfântul Nicolae, care a fost construită de către Radu cel Mare (1495-1508) pe locul unei unei biserici din timpul domniei lui Mircea cel Bătrân (1386-1418).
Biserica mănăstirii se remarcă prin sobrietate clasică, având ziduri din cărămidă placate cu piatră, care au fost decorate în două registre separate de un brâu median. Edificiul are proporții zvelte (8 m lățime, 21,20 m lungime, 24 m înălțime până la acoperiș), un alt element de noutate fiind conceperea pentru prima oară a celor două turle pe traveea de răsărit a pronaosului prelungit, pe lângă tradiționala turlă pe naos, inovație care va fi preluată de bisericile de la Tutana, Brebu și Gura Motrului.
Pictura originalăa lăcașului de rugăciune a fost realizată în 1515 de către meșterul Dobromir din Târgoviște în colaborare cu Jitian și Stanciu, însă nu s-a păstrat, fiind repictată în 1985 de către arhimandritul Sofian Boghiu.
Această veche ctitorie domnească din patrimoniul cultural românesc a fost sursă de inspirație pentru domnitorul Neagoe Basarab (1512-1521), atunci când a construit Biserica Episcopală din Curtea de Argeș, împodobită cu o încărcătură ornamentală mai bogată, caracteristică stilului baroc, care a contribuit la celebritatea sa în rândul credincioșilor.
Din punct de vedere arhitectural, Biserica Mănăstirii Argeșului este alcătuită dintr-un pronaos larg, contopit cu naosul, unde se află cei 12 stâlpi interiori (simbolizându-i pe cei 12 apostoli) care susțin o turlă pe mijloc și două turnulețe laterale. În fața intrării se află un agheasmatar deschis a cărui cupolă se sprijină pe patru coloane din marmură.
Mănăstirea Dealu rămâne în istorie ca importantă necropolă domnească, dar și prin tipărirea primei cărți din Țara Românească, devenind în acele vremuri cel de-al patrulea centru european de scriere în chirilică, prin patronajul voievodului Radu cel Mare și efortul deosebit al călugărului cărturar Macarie.
În Biserica Mănăstirii Dealu se află mormântul lui Radu cel Mare și racla cu capul lui Mihai Viteazul, voievodul unificator al celor trei state medievale care formează România de astăzi: Țara Românească, Transilvania și Moldova.
……………………………………………………………………………………………………………………..
Cei interesați de conținutul integral al lucrării „Mănăstirea Dealu” pot accesa
https://iteach.ro/pg/blog/vasile.tudor/read/140150/manastirea-dealu