Un exemplu elocvent al vremurilor pe care le trăim îl reprezintă neglijarea de către autorități a casei în care s-a născut Vasile Alecsandri, ilustrul poet din generaţia paşoptistă, dramaturg, folclorist, om politic, ministru, diplomat, academician român, membru fondator al Academiei Române, creator al teatrului românesc şi a literaturii dramatice în România.
Vă prezint, stimați cititori, povestea tristă a acestui imobil din centrul municipiului Bacău, cel mai vechi din urbe, care a ajuns în paragină din motive pe care vă las să le judecați singuri.
Vasile Alecsandri (1821-1890) a moştenit casa de la părinții săi Vasile și Elena, imobilul rămânând o perioadă de timp în patrimoniul familiei marelui poet, apoi a ajuns în proprietatea generalului Dragomir Badiu, care, în 1919-1920, a înființat primul așezământ de cultură din orașul Bacău: Casa de Sfat și Citire „Vasile Alecsandri”.
Casa Alecsandri a fost naționalizată în regimul comunist, fiind utilizată ca grădiniță, iar în anul 1976 a fost înscrisă în lista monumentelor istorice. După 1989, clădirea a mai funcționat o perioadă ca grădiniță, iar în 1995 a fost retrocedată lui Florica Urziceanu, fiica generalului Dragomir Badiu și descendentă a poetului.
Fără reparațiile necesare, imobilul s-a degradat în timp, deși autoritățile locale au anunțat că vor achiziționa casa, spre a o transforma într-un centru cultural.
În anul 2000, casa a fost vândută firmei Info-Terra, deținută de italianul Mario Maggi, care a lăsat clădirea în paragină și a contestat în instanță clasarea clădirii ca monument istoric.
După mai multe negocieri cu Mario Maggi, în anul 2019, Consiliul Județean Bacău a cumpărat casa Alecsandri cu 132.000 de euro, cu scopul de a reabilita monumentul istoric și a-l introduce într-un circuit de vizitare.
Desigur s-a acționat cam târziu, dar este bine să ne deșteptăm chiar și în al-13-lea ceas, având în vedere un vechi proverb românesc :„Dă-i Doamne românului, mintea de pe urmă!”.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Cei interesați de conținutul integral al lucrării „România postrevoluționară” pot accesa
https://iteach.ro/pg/blog/vasile.tudor/read/131480/romania-postrevolutionara