Dacă doriți să descoperiți frumusețea sufletului românesc atunci raportați-vă la universul fascinant al portului popular din spațiul ondulat de la Dunăre, Carpați și Marea Neagră.
Rădăcinile costumului românesc trebuie căutate în portul strămoșilor noștri traci, geți și daci, care are unele trăsături comune cu cel al popoarelor din Peninsula Balcanică, însă s-a diversificat prin schimbări de formă și croială, amănunte decorative și colorit, modul de folosire a pieptănăturii și a podoabelor.
Conform unor surse istorice referitoare la portul dacilor, bărbaţii aveau ițari (pantaloni) din in sau lână, acoperiți cu o cămaşă până la genunchi, crăpată pe margini în dreptul coapselor și prinsă la mijloc cu un brâu subțire din stofă sau un brâu lat din piele sau stofă groasă. Cei bogați, numiţi tarabostes, purtau pe cap pileusul,celebra căciulă dacică întâlnită și în scenele reprezentate pe Columna lui Traian.
Despre portul femeilor există mai puține informații, fiind dedus din unele reprezentări de epocă: rochii lungi, plisate şi strânse în talie, cu mâneci lungi sau scurte, uneori cu pelerine deasupra.
………………………………………………………………………………………………………………………………….
Cei interesați de conținutul integral al lucrării “Raportare la tradiții” pot accesa link-ul
https://iteach.ro/pg/blog/vasile.tudor/read/90942/raportare-la-traditii
Do you want Search?
Random Post
Search