Viitorul omenirii se află sub semnul progresului științific, tehnic și tehnologic, a schimbării modului de gândire și acțiune, a creativității și colaborării pe scară largă. Politicile unei dezvoltări durabile a societății au în vedere protecția mediului înconjurător și a echilibrelor ecologice, gospodărirea eficientă a resurselor planetei și valorificarea surselor de energie alternative, regenerabile și nepoluante.
În prezent, energia cinetică şi potenţială a căderilor de apă, împreună cu energia termică rezultată prin arderea cărbunelui, petrolului şi gazelor naturale au o pondere însemnată în obţinerea energiei electrice. Pe de altă parte, utilizarea reactoarelor de fisiune nucleară prezintă un risc ridicat, la care se adaugă problema depozitării deșeurilor reactive, iar controlul proceselor de fuziune nucleară încă nu s-a realizat pe măsura așteptărilor și eforturilor investite.
Deşi sunt nepoluante, regenerabile şi practic inepuizabile, sursele neconvenţionale terestre, bazate pe conversia energiei radiaţiei solare, a vântului, a valurilor, a mareelor sau cele geotermice, sunt ineficiente, din cauza densităţilor mici de energie, distribuţiei neuniforme şi fluctuaţiilor mari în timp. De aceea, se impun noi direcţii de cercetare aplicativă în domeniul energetic care să ofere disponibilități de valorificare în viitor a spațiului cosmic, unele soluții tehnice fiind prezentate în continuare.
Conținutul integral al lucrării “Valorificarea energiei cosmice” este prezentat pe
https://www.academia.edu/45584437/Valorificarea_energiei_cosmice