Libertatea și democrația

            Libertatea reprezintă un criteriu esențial pentru abordarea devenirii  umane în cadrul culturii și civilizației.   Pentru mentalul colectiv, semnificația  acestui concept este prezentată în  Dicţionarul Explicativ al Limbii Române:
Libertate  1. Posibilitatea de a acţiona după propria sa dorinţă sau voinţă; posibilitatea de acţiune conştientă a oamenilor în condiţiile cunoaşterii (şi stăpânirii) legilor de dezvoltare a naturii şi societăţii. 2. Starea unei persoane libere care se bucură de deplinătatea drepturilor politice şi civile în stat. 3. Independenţă, neatârnare. 4. Drepturi cetăţeneşti, libertate de conştiinţă, dreptul fiecărui cetăţean de a avea o opinie proprie în oricare domeniu de activitate. Libertate de gândire sau libertatea cuvântului, dreptul de a exprima prin viu grai sau prin scris opiniile proprii. Din fr. liberté, lat.libertas.
            Faţă de înţelegerea la acest nivel (comun pentru utilizatorii unei limbi) a noţiunilor de libertate şi destin, gândirea filosofică a pus în evidenţă tulburătoare semnificaţii legate de rolul şi statutul Fiinţei umane în Univers. Prin apariţia Omului în Univers s-a produs o profundă mutaţie existenţială prin trecerea de la dezvoltarea naturii la istoria omenirii. Creându-şi „Universul” său propriu, Omul nu se rupe de natură, dar prin valorile materiale şi culturale create o poate depăşi în beneficiul său, uneori prin asumare de riscuri.
Libertatea este indisolubil legată de necesitate, deoarece exprimă raportul dialectic în care se află activitatea umană faţă de legile naturii şi cerinţele impuse de societate. Posibilitatea omenirii de a transforma realitatea constă tocmai în utilizarea conştientă a legilor naturii şi a forţelor sociale în vederea atingerii unor scopuri mai mult sau mai puţin îndepărtate.
            Libertatea, înţeleasă ca unitate între cunoaştere, valorizare şi acţiune, se manifestă specific în cadrul vieţii sociale. Dacă n-ar exista libertate, omul n-ar putea fi creator de istorie, ci pur şi simplu un mecanism banal în angrenajul social.

 ………………………………………………………………………………………………………………………………….

Conținutul integral al lucrării “Libertatea și democrația” este prezentat pe
https://www.academia.edu/95897484/Libertatea_si_democratia

Name: Vasile Tudor Date, place of birth: 01.01.1954, Arges, Romania Parents: Petre, Ioana Spouse: Sidonia Children: Paul Lucian, Laurentiu Sebastian, Education(institute,degree,date): Bucharest Faculty of Physics(1976-1981), Bucharest Faculty of Electronics and Telecommunications(1983-1987) Career: professor of physics Scientific activity and applicable research: *studies, articles published in mass-media *scientific conveyances *patents and proposal of inventions *interdisciplinary paper „Alma Lux” Websites: http://www.telisavonline.ro https://independent.academia.edu/VasileTudor6 https://iteach.ro/pg/profile/vasile.tudor

Lasă un răspuns